Komoly lehetőségek rejlenek a víz alapú akkumulátoros technológiában egy új vizsgálat alapján.

Illusztráció: wikimedia commons

Az Electrek beszámolója szerint a Texas A&M Egyetem kutatói fémmentes, víz alapú akkumulátor-elektródákkal végzett kísérleteik során érdekes felfedezésekre jutottak. A kutatások szerint ezzel a megközelítéssel akár 1000 százalékos különbség is jelentkezhet az energiatárolási kapacitásban.

A víz alapú akkumulátorok ugyanúgy egy katódból, egy anódból és egy elektrolitból állnak, de ebben a rendszerben a katódok és az anódok olyan polimerek, amelyek képesek energiát tárolni, az elektrolit pedig szerves sókkal kevert víz. Az elektrolit szállítja az ionokat a katód és az anód között, és az energiatárolás kulcsa is egyben. Dr. Jodie Lutkenhaus vegyészmérnök és a kutatócsoport tagjai rámutattak arra, hogy ha az elektróda ciklikus használat során túlzottan megduzzad, akkor az nem lesz képes hatékonyan vezetni az elektronokat, ami csökkentheti az akkumulátor teljesítményét.
A szakértők szerint az elektrolit összetétele jelentős hatással van az energiatárolási kapacitásra, amiben akár 1000 százalékos eltérést is okozhat.

A kutatók szerint a redox-aktív, nem konjugált gyökös polimerek elektródaként igen ígéretesek, de keveset tudunk ezen polimerek vizes környezetben történő energiatárolási mechanizmusáról. Az új technológia lehetőséget nyújthat az olyan fémek, mint a kobalt és a lítium hiányának ellensúlyozására, valamint az akkumulátortüzek megelőzésére. Ezenkívül a technológia segíthet az ellátás stabilabbá válásában, különösen a lítium-ion akkumulátorok drágulása és anyaghiánya miatt.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatók számítógépes szimulációkat és elemzéseket végeztek, nem építettek új eszközt. Ennek ellenére a friss eredmények előrelépést jelentenek a lítiummentes tárolók irányába, és hozzájárulhatnak az akkumulátorok fejlődéséhez.