Ünnepélyesen fogadták az első nukleáris üzemanyag szállítmányt az orosz kivitelezésben épülő törökországi Akkuyu Atomerőműben csütörtökön, az erről szóló tanúsítványt Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója adta át Fatih Dönmez török energetikai miniszternek.

Forrás: Magyar Hírlap

Az ünnepségen Vlagyimir Putyin orosz elnök online közvetített köszöntőjében kiemelte, az Akkuyu Atomerőmű nagyon fontos elem az orosz-török együttműködésben.

Hozzátette, hogy az atomerőmű építésén kívül az orosz-török gazdasági, turisztikai kapcsolatok jelentősen fejlődnek - tette hozzá az orosz elnök, példaként említve, hogy Oroszország gázszállításban igyekszik Törökország gázigényét kielégíteni.

Putyin elnök emlékeztetett, hogy Törökországban egyszerre 4 atomerőművi blokk épül, amely révén 4800 megawattnyi elektromos áramot állítanak elő környezetbarát módon. Jelenleg ez a legnagyobb atomerőmű építés a világon, a területen csaknem 30 ezer szakember dolgozik, jelentős részük török állampolgár. A török beszállítók 4,8 milliárd dollár értékű munkát végeznek.

Recep Tayyip Erdogan török elnök ugyancsak online közvetített köszöntőjében kiemelte, Törökország megtette az első lépést az erőműépítéssel ahhoz, hogy a békés célt szolgáló atomenergiát használó országok közé tartozzon.

A török elnök elmondta, az Akkuyu Atomerőművet - amely az ország első ilyen létesítménye - hat éve kezdték építeni, és megköszönte az ehhez kapott nemzetközi segítséget, az orosz szakemberek hozzájárulását.

Az erőmű építése speciális rendszerben valósul meg, 20 milliárd dollár értékű projektről van szó. A Roszatom nemcsak befektetője, hanem építője is az atomerőműnek, amely 2028-ig készül el, és Törökország áramfogyasztásának 10 százalékát adja - ismertette Erdogan elnök.

Hangsúlyozta, hogy az atomerőmű tervezésénél, építésénél maximálisan figyelembe vették a biztonsági követelményeket, a legutóbbi földrengés is bizonyította, hogy a biztonsági számítások helyesek voltak. A török elnök bízik abban, hogy hamarosan a második és a harmadik atomerőművet is megépíthetik Törökországban.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója köszöntőjében kiemelte, a nukleáris energia a gazdasági fejlődésben fontos szerepet játszik, és egyben tiszta energiaforrás. A NAÜ a török atomerőmű projektet műszaki segítséggel, és a szakemberek képzésével is támogatja.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója az ünnepséget megelőző nemzetközi sajtótájékoztatón az M1 Híradójának azon kérdésére, hogy miért választotta a Roszatom a Build - Own - Operate (BOO) konstrukciót a török atomerőmű megvalósításához, a Paks II. projektre utalva kifejtette: az orosz fél azon gondolkodik, milyen erőfeszítésekre van még szükség ahhoz, hogy felgyorsítsák a magyar beruházást, amihez a törökországi atomerőmű projekt tapasztalatai is hasznosak lehetnek.

A vezérigazgató emlékeztett arra, hogy a török atomerőmű a világon az első olyan projekt, amelyet a Roszatom a török leányvállalatával tervezett, épít és üzemeltet (BOO). Előnye a pénzügyi konstrukció mellett az is, hogy minimalizálja az álláspontokban esetleg jelentkező különbségeket a fővállalkozó és a megrendelő között.

A Roszatom vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy a török atomerőműbe érkezett első üzemanyag szállítással megkezdődött az a folyamat, amelynek eredményeként beindítják majd az 1-es blokk reaktorát.

Idén novemberben megkezdődik az 1-es blokk rendszereinek ellenőrzése, ami több hónapot vesz igénybe. Jövőre tervezik az úgynevezett fizikai indítást, amelynek során behelyezik az első adag üzemanyagot a reaktor aktív zónájába, majd a minimálisan ellenőrözött teljesítmény szint után fokozatosan növelik az energiaszintet, és 2025-ben - a szerződésnek megfelelően - megkezdődhet az áramtermelés az 1-es blokkon - mondta Alekszej Lihacsov.

A paksihoz hasonló, 4 VVER-1200-as blokkal épülő törökországi Akkuyu Atomerőmű a 2010. május 12-én Ankarában kötött török-orosz kormányközi megállapodás alapján valósul meg Törökország déli részén, Mersin tartományban a Földközi-tenger partján.

Az Akkuyu Atomerőmű Törökország első atomerőműve és az első olyan projekt az atomenergetikában, amely BOO (Build - Own - Operate) konstrukcióban valósul meg, vagyis a projekt az orosz fél tulajdonában van, amely finanszírozza az építkezést, és működteti a majdani blokkokat, amelyek éves szinten 35 milliárd kilowattóra áramot termelnek majd. Az építést, üzembe helyezést, az üzemeltetést, valamint az üzemidő végeztével a leszerelést a Roszatom leányvállalata, az Akkuyu Nuclear cég valósítja meg.