Az MVM Zrt. 72,7 milliárd forint adózott eredménnyel zárta a 2022-es évet, míg egy évvel korábban 1,1 milliárd forint veszteséget könyvelt el - derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett konszolidált éves jelentésből.

Illusztráció: wikimedia commons

Az energetikai szolgáltató az árbevételét 2774 milliárd forintról 7648 milliárdra növelte egy év alatt.

A közleményben a vállalat felhívta a figyelmet arra, hogy az energiabeszerzés költsége 4810 milliárd forinttal emelkedett tavaly.

Megjegyezték, hogy a háború és az energiaválság nehézségei ellenére az állami tulajdonú társaságcsoport sikeres évet zárt, hiszen folyamatosan biztosítani tudta az ország energiaellátását, miközben megőrizte pénzügyi stabilitását.

Felidézték, hogy a földgáz- és a villamosenergia-árak 2022-ben soha nem látott magasságokba emelkedtek, az év végén megindult ugyan a csökkenés, a további kilátások azonban bizonytalanok.

Úgy fogalmaztak, hogy az európai energiaválság azonnali cselekvésre késztette a magyar kormányt és a teljes hazai lakosságot kiszolgáló csoportot. A vállalat közreműködésével sikerült megoldást találni a lakossági és piaci ügyfelek ellátására, a gáztárolók feltöltésére és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. üzemanyag-beszerzésére.

Tájékoztattak arról, hogy a hirtelen sokszorosára növekedett ügyfélszolgálati terhelés kezelése érdekében az ügyintézői létszámot jelentősen növelték.

A válságkezelés mellett kiemelt szerepet kaptak a biztonságos energiaellátáshoz szükséges beruházások is tavaly: megkezdődtek azok a fejlesztések, amelyek lehetővé teszik a megújuló energiaforrások fokozott hasznosítását, a belföldön előállított energia mennyiségének növelését - írták a közleményben.