Az INA horvát olajipari vállalat jelentése szerint a cég az első negyedévben 14,2 millió euró veszteséget termelt. A társaság teljes árbevétele az idei első három hónapban 791,6 millió eurót tett ki, ami 4,4 százalékkal kevesebb, mint tavalyi első negyedévben, amikor 828 millió euró volt. A beruházások értéke elérte az 53 millió eurót.

Fotó: INA

Az eredménybeszámoló szerint 2023 első negyedévében az olajiparban kiemelten figyelt, új beszerzési árakkal becsült (CCS), tisztított EBITDA (kamatfizetés, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény) egyszeri tételek nélkül 23 millió eurót tett ki, ami erős kontraszt 2022 első negyedévének 130 millió eurós eredményéhez képest. A kiadások 11,8 százalékkal 808,6 millió euróra nőttek.

A változás a piacszabályozás negatív hatása mellett elsősorban a szénhidrogének árának első negyedéves csökkenő tendenciájával függ össze - közölte az INA.

Ratatics Péter, az INA igazgatótanácsának elnöke a közlemény szerint elmondta: a 2022-es év után, amelyet a meredeken emelkedő energiaárak jellemeztek, 2023-at sok országban a magas szintű piaci szabályozás jellemezi. Ugyanakkor a külső piaci mozgások és a rendkívül szabályozott környezet ellenére az INA kötelezettségtudattal teljesítette azt, amit stratégiai felelősségének tekintett, mégpedig az ügyfelek folyamatos ellátását - tette hozzá.

Kiemelte: ezzel párhuzamosan a vállalat az egyik legintenzívebb befektetési időszakát folytatja. A rijekai olajfinomító karbantartási munkái a tervek szerint folytatódnak, a termelés 2023 második negyedévében indul. "A piac biztonságos ellátása egyetlen időszakban sem forgott veszélyben, függetlenül a finomítói műveletektől, a termelés megkezdése pedig tovább erősíti az ellátási lehetőségeket" - hangsúlyozta Ratatics Péter, hozzátéve, hogy a rijekai finomító korszerűsítési projektje 74 százalékban készült el.

Úgy vélte: a szénhidrogén árak alacsonyabb szinten való stabilizálása mellett 2023-ban lehetővé kell tenni a piaci elvek alapján történő üzletmenetet egy árszabályozástól mentes környezetben.

"Az INA továbbra is gondoskodik a piac biztonságos ellátásáról, ugyanakkor a részvényesei számára nyereséges működésre összpontosít" - húzta alá végezetül az igazgatótanácsának elnöke.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.