Dunántúlon és Pest vármegyében új feszültségszabályozókat helyeztek fel az E.ON hálózatára. A 17 innovatív halózati okoseszközt tavasszal még további kettő fogja követni.

Illusztráció: Pexels

A lakossági és vállalati részről is a megnőtt naperművek létesítésének igénye emlékeztetett közleményben a vállalat. A következő időszakban kihívás elé állítja a villamosenergia-hálózatot üzemeltetőit a villamos hálózatra kapcsolódó nagyszámú háztartási napelemes rendszer. Felidézték, hogy a megújuló energia befogadásának biztosítására az E.ON Hungária csoport 74 milliárd forint értékű hálózatfejlesztési tervet jelentett be, amelynek keretében 2026-ig mintegy 15 ezer különböző nagyságrendű beruházás fog megvalósulni. Hagyományos technológiákkal néhány hónap alatt nem megvalósítható a megújuló energiaforrások hálózatra kapcsolása a megnőtt igények miatt, ezért a nagyszabású hálózatfejlesztési program mellett egy komplex hálózati innovációs programot is kidolgozott az energiavállalat.

A Flex.ON, az E.ON évek óta működő kutatás-fejlesztési projektje olyan innovatív hálózati okos technológiák fejlesztésén dolgozik, amelyek egyedi problémára keresnek gyors és költséghatékony megoldást a hagyományos hálózatfejlesztés helyett. Például ilyen lehet egy nyaralóházas terület, ahol a nyári hétvégéken jelentős, egyébként viszonylag alacsony az ügyfelek energiaigénye. Már 2018 óta teszteli az E.ON az új feszültségszabályozó eszközt. Azonnal csökkentik és kiegyenlítik a feszültségingadozásokat felszerelésük helyén az eszközök ráadásul mobilak, akár 24 órán belül áthelyezhetőek, ha szükséges. 

A 19 darab vonali feszültségszabályzó telepítését a – korábban Innovációs és Technológiai Minisztérium – mai Energiaügyi Minisztérium által meghirdetett pályázat keretein belül valósítja meg az E.ON 45 százalékos állami és 55 százalékban saját forrásból – közölték.