Az elektromos hálózatokon alkalmazott madárvédelmi eszközöket bemutató mintahálózatot alakított ki az MVM Démász Áramhálózati Kft. a Szegedi Vadasparkban.

Szegedi vadaspark bejárataForrás: Wikipedia

Szabó Attila, az energetikai cég regionális üzemvezetője a bemutató hétfői átadásán azt nyilatkozta, tevékenységük során kiemelkedően fontos szempont a fenntarthatóság, azon belül is a természetvédelem, a madárvédelem.

A vállalkozás komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy madárbaráttá tegye meglévő hálózatait, melyben fontos partnerei a nemzeti parkok, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Szegedi Vadaspark is.

A MVM Démász Áramhálózati Kft. 2017 óta több légvezetékes hálózatot földkábelesített a túzokok védelme érdekében, ezzel nagyobb életteret biztosítva a ritka és veszélyeztetett madárfaj egyedei számára - tudatta az üzemvezető.

A mintahálózaton látható madárvédelmi eszközök közül Szabó Attila kiemelte a gólyák számára biztonságos költőhelyet teremtő fészekemelőt, az oszlopokra szerelhető szalakótaodút, valamint azt a cég által fejlesztett és a vadasparkkal közösen tesztelt V-fejszerkezetet, amely megóvja a nagyobb testű madarakat, ugyanakkor lehetőséget kínál a kisebbek számára a megpihenésre.

Pexels: madár a vezetékenIllusztráció: Pexels

Veprik Róbert, az állatkert igazgatója elmondta, a vadaspark 1997 óta úttörő természetvédelmi munkát végez. A balesetet szenvedett védett állatoknak, köztük áramütött vagy vezetéknek repülő madaraknak mindig van helyük az intézmény Természetvédelmi Mentőközpontjában.

"Az MVM csoport igyekszik csökkenteni az ilyen balesetek számát, folyamatos erőfeszítéseket tesz ezek elkerülése érdekében. Az ehhez szükséges fejlesztésekben a Szegedi Vadaspark is kiveszi a részét, hogy segítsen megtalálni az új technikai lehetőségeket" - közölte a szakember.

Az állatkertben megépített mintahálózaton a látogatók megismerhetik azokat a megoldásokat, melyeket a madárvédelem érdekében alkalmaznak az elektromos hálózatokon. A szabadvezetékek láthatóságát javító vagy az áramütések elkerülését célzó eszközök pontosan olyanok, mint a hálózatokon, csak a vendégek számára is látható magasságban helyezték el azokat - tudatta az igazgató.

Veprik Róbert közölte, az energetikai cég támogatta egy röntgenberendezés megvásárlását is, amely a mentőközpontba kerülő állatok vizsgálatát segíti.