Az Ohio State Egyetem kutatói létrehoztak egy olyan mély tanulási modellt, amelynek segítségével képesek a Föld felszínén keresni olyan jeleket vagy nyomokat, amelyek arra utalnak, hogy a földalatti tározókban természetesen előforduló szabad hidrogén lehet jelen, a földfelszín jeleinek elemzése alapján fedezhetik fel a rejtett hidrogénkészleteket.

A kutatók az algoritmust arra használták, hogy szűkítsék a talajban található tojásdad vagy félkör alakú mélyedések (SCD-k) lehetséges elhelyezkedését, amelyek a természetes vagy „aranyhidrogén” lerakódásokhoz kapcsolódó területek közelében alakulnak ki. Ezek a kör alakú mintázatok gyakran alacsony fekvésű területeken jelentkeznek, és gyakran el vannak rejtve mezőgazdasági területek vagy egyéb növényzet alatt. Az Egyesült Államokban, Maliban, Namibiában, Brazíliában, Franciaországban és Oroszországban történt legutóbbi felfedezések azt mutatják, hogy ezek sokkal gyakoribbak, mint korábban gondolták.

A vezető kutatók, Sam Herreid és Saurabh Kaushik, mindketten posztdoktori ösztöndíjasok az Ohio State Egyetem Byrd Polar és Klímakutató Központjában, összehangolták modelljüket a globális műholdas képadatokkal az SCD-k azonosítására.

A kutatások azt mutatják, hogy az AI (mesterséges intelligencia) képes egyedülállóan feltérképezni a potenciális földalatti hidrogéntározók felszíni megjelenéseit világszerte, valamint alapvető jelentőséget tulajdonítanak a hidrogénhez kapcsolódó helyszínek további vizsgálatának.

Az Ohio State Egyetem földtudományokban dolgozó, a kutatás vezetője, Joachim Moortgat egy állításában kiemelte, hogy a tudósok régóta tisztában vannak a hidrogén potenciáljával, mint az egyik legtisztább és legkörnyezetbarátabb energiahordozó.

kIllusztráció: iStock

"A hidrogén általában nagyon vonzó energiahordozó" - mondta Moortgat. "Ha elégetjük, az egyetlen mellékterméke a víz, és ellentétben a szél- vagy napenergiával, a hidrogén tárolható és szállítható, így számos iparág igyekszik átállni rá."

Mivel a "gold hidrogén" folyamatosan keletkezik a Föld kérgében, egyesek szerint a hozzáférés egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiához újraformálhatná a globális energiatermelést. Azonban a kutatók azt találták, hogy a hidrogén helyének meghatározásához új kutatási eszközök kifejlesztésére van szükség.

"Egyik oka a hidrogén helyszínek nehéz megtalálásának az az, hogy valószínűleg másféle földtani formációkban és helyeken fordulnak elő, mint ahol az olajat vagy gázt találnánk" - mondta. "De az AI eszközökkel, amelyeket fejlesztettünk, mindent feltérképezünk, ami potenciálisan egy SCD lehet."

A kutatók előrejelzik, hogy annak ellenére, hogy a terület látszólag milyen gyorsan halad, 'legalább néhány további évbe' telik majd, mire a természetes hidrogéntározókat sikeresen integrálják megbízható, tiszta energiatermelési forrásként.

" A legnagyobb kihívás az, hogy több SCD-t kell találnunk, és valóban meg kell vizsgálnunk, hogyan alakulnak ki ezek a dolgok." - mondta Moortgat. " Ahogy még többet felfedezünk, újra olyan helyzetbe kerülünk majd, hogy az AI eszközöket felhasználva hasonlókat keressünk világszerte."

A kutatás eredményeit legutóbb bemutatták az American Geophysical Union éves találkozóján.