Ultramodern drónok segítik a gyomirtást, high-tech traktorok és öntözőrendszerek gondoskodnak a hatékonyabb földművelésről – jelentős fejlesztések történtek az utóbbi években a magyar agráriumban. A szektor innovációinak két fő iránya van: egyrészt a hatékonyságot elősegítő technológiák, másrészt a zöld megoldások hajtják most az agráriumot, közölte a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége az idei AGROmashEXPO és AgrárgépShow apropóján.

Minden ágazatban óriási változásokat eredményez a technológiai forradalom, egymást követik a szintlépések, az agráriumban ez fokozottan igaz. „A szektor folytatja a menetelést a jövőben is, a célok eléréséhez azonban folyamatos fejlesztésekre és korszerű eszközparkra van szükség” - mondta Dr. Medina Viktor, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) igazgatója a szervezet által rendezett AgrárgépShow-n. A kiállítás az AGROmashEXPO-val együtt nettó 36 ezer négyzetméteren vonultatja fel az agrárium gépcsodáit.

1

Hatékonyabb gazdálkodás, az emberi egészség védelme

„Ma két fő irány van a mezőgazdasági fejlesztések területén. Az egyik a technológiai, amelynek keretében a hatékonyabb, precízebb gazdálkodást elősegítő megoldások épülnek be az agráriumba. A másik a zöld irány, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a környezet, a talaj és az emberi egészség védelme van a fókuszban. Az újdonságoknak köszönhetően évtizedes gyakorlatokkal szakítanak a mezőgazdasági szereplők és sokkal hatékonyabbá válik a termelés” - tette hozzá a szakember.

á

Gyomirtás drónokkal, az év traktorja és okos öntözés

A kiállításon több egyedülálló fejlesztést is nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjjal tüntettek ki, így például a drónos permetezést elősegítő Drone Field Base-t, vagyis egy drón fészeknek keresztelt készüléket is, amely egyszerre keverőgép, irányítóközpont, digitális adatgyűjtő és meteorológiai állomás. A multifunkcionális eszköz akár 11 hektárnyi terület gyors kezelését is lehetővé teszi, megspórolhatja a vegyszereket és még hatékonyabbá teszi a folyamatokat.

Szintén díjat kapott a gumihevedereken közlekedő, 650 lóerő teljesítményű Claas erőgép is, amely kialakításának köszönhetően sokkal könnyebbé teszi a munkavégzést a gazdák számára, miközben páratlan 360 fokos kilátást nyújt nekik a fülkéből és a két kormányzott tengellyel garantálja a maximális kényelmet és kezelhetőséget.

claas

Egy saját fejlesztésű öntözési rendszert is értékelt a zsűri: elismerték a PGR öntözésirányítási rendszert, amely tulajdonképpen egy gazdálkodóknak fejlesztett asztali- és mobil változatban is elérhető alkalmazás. A PGR részeként letölthető applikáció segítségével nem kell annyi időt töltenie a földeken a gazdáknak, agrárcégeknek, és akár napokat is spórolhatnak, ugyanis a meteorológiai előrejelzés integrálásával az alkalmazás kiszámolja a klimatikus vízmérleget és segít megtervezni az öntözéseket.

Bár a robotoké a főszerep, emberekre is szükség van

Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon kiderült az is, hogy bár sok jármű esetében az önvezetés, az autonóm működés felé mutatnak a fejlesztések, a mezőgazdaságban az emberi munka nem kerülhető ki. Az agráriumban a cél, hogy a gépek a legkényelmesebben és legprecízebben szolgálják ki a gazdát és a földet. Éppen ezért kezelőre még nagyon sokáig szükség lesz, szerelőre pedig főleg. Itt egy komplex feladatról van szó. Az agrárgépészeknek ismerniük kell az adott gépet vezérlő legmodernebb szoftvereket, informatikai rendszereket, mert nagyon értékes eszközökről, finommechanikai gépekről van szó.

f

A MEGFOSZ az Euroleasing Zrt.-vel közösen a mostani expón is azt szeretné megmutatni, hogy az agrárium mára kényelmes, high-tech gépekkel való hatékony munkát és valódi karrierlehetőséget jelent a fiatalok számára hosszú távon is. Ez azt jelenti, hogy a szakma már nem csak férfiak, hanem a nők számára is vonzó pálya lehet.

Az Euroleasing Zrt. évek óta támogatja az agráriumban az utánpótlás-képzést is, a MEGFOSZ-szal együtt többek között olyan programokat valósítottak meg, mint a „Legyél Te is agrárgépész!”, melynek keretében jövőre indul az Agrárgépészek Napja rendezvény is.