Idén október 20-tól már csak a megújuló tüzelőanyagot felhasználó erőműegységeknek kell minősítést szerezniük a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól a kötelező átvételi rendszerhez történő csatlakozást megelőzően.

A termelő kérelmére a Hivatal minősítő határozatot ad ki a megújuló energiaforrásból és a nagy hatásfokú kapcsolt energiatermelésből nyert villamos energia származásának igazolásáról szóló 2013-as kormányrendelet szerint. A Hivatal a határozatban azt állapítja meg, hogy az erőműegység alkalmas-e megújuló energiaforrásból vagy nagy hatásfokú kapcsolt energiatermelésből származó villamos energia termelésére. 

biomass plant

Fotó: www.mottmac.com

A minősítés megszerzése eddig feltétele volt a megújuló energiaforrást hasznosító erőműegységek számára a kötelező átvételi rendszerben való értékesítésnek. [Vonatkozó jogszabály: a megújuló energiaforrásból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamos energia, valamint a kapcsoltan termelt villamos energia kötelező átvételéről és átvételi áráról szóló 2007-ben életbe lépett kormányrendelet 2016. október 20-i hatállyal megváltozott az alábbiak szerint:

„9/A. § (1) A kötelező átvételi rendszerben nem értékesíthet az a termelő,

j) aki megújuló tüzelőanyag felhasználásával termel villamos energiát és nem rendelkezik erőműegységére a megújuló energiaforrásból és a nagy hatásfokú kapcsolt energiatermelésből nyert villamos energia származásának igazolásáról szóló kormányrendelet szerinti érvényes minősítéssel.”

Mostantól tehát nem minden megújuló energiaforrást hasznosító, csak a megújuló tüzelőanyagot felhasználó erőműegységeknek kell minősítést szerezniük a Hivataltól a kötelező átvételi rendszerhez való csatlakozást megelőzően.


A minősítés iránti kérelem űrlapja, a kitöltési útmutató, valamint az űrlap kitöltéséhez szükséges Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) alábbiakban elérhető a Letölthető dokumentumoknál.

Az elektronikus ügyintézés keretében a Kormányzati Portál Ügyfélkapujához hozzáféréssel rendelkező személyek részére a Hivatal lehetőséget biztosít az elektronikus űrlapok kitöltésére és beküldésére. A folyamat elindításához szükséges dokumentumok ide kattintva érhetőek el. 

Ügyfélkapus regisztrációt bármely természetes személy kezdeményezhet. A regisztrációs eljárás bármelyik okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában, adóhatóság ügyfélszolgálatán vagy külképviseleten elindítható. Az Ügyfélkapu regisztráció folyamatának részletes leírása ide kattintva érhető el.