A víziszárnyas-termékeket előállító Integrál Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt. 805 millió forintos kapacitásbővítő beruházást hajt végre kiskunfélegyházi üzemében, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium 402 millió forint vissza nem térítendő állami támogatással segít.

integrálAz üzem további 50 dolgozóval bővült – fotó: infokiskunfelegyhaza.hu

A támogatásról szóló okiratot hétfőn adta át Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki kiemelte, hogy a fejlesztés révén a cég új, innovatív technológiát is bevezet, így a projekt eredményeként bővül a termékkínálat, emelkedik a feldolgozottsági szint. Ezzel a korábbinál versenyképesebb, magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása kezdődhet meg.

Mint arról Varga Mihály beszámolt, a jelenlegi munkavállalói létszám 50 dolgozóval bővül, emellett az Integrál Zrt. mintegy 250 mezőgazdasági őstermelő megélhetéséhez járul hozzá. A tárcavezető emlékeztetett: a 2015-ben 3 milliárd forinttal elindított nagyvállalati beruházási támogatási program sikeresnek bizonyult, hiszen az elmúlt évben tizennégy céget tudtak támogatni, akik ezzel közel 9 milliárdnyi fejlesztést valósítottak meg, és 500 új munkahelyet teremtettek.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a minisztérium megötszörözve a keretet, idén már 15 milliárd forinttal támogatják a hazai nagyvállalatok kapacitásbővítő és munkahelyteremtő beruházásait. Varga tapasztalatai szerint a magyar gazdaságban az állami támogatásokon kívül is megfigyelhető a beruházási kedv. Ehhez az állam az adórendszer átalakításával, az adminisztráció egyszerűsítésével, a foglalkoztatás megkönnyítésével, a szakképzési rendszer átalakításával, valamint a fejlesztési forrásokhoz való hozzáférés javításával járul hozzá. Ez alapozhatja meg a gazdaság további fejlődését, versenyképességének javítását – fogalmazott. Horváth Sándor, az Integrál Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt. ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy az állami támogatásnak köszönhetően – piacaik növelése érdekében – egy újabbi feldolgozóüzemet építenek.

Ismertetése szerint a társaság árbevételének kétharmada, mintegy 9 milliárd forint a hízottliba-feldolgozó üzem tevékenységéből származik. A baromfivágó üzem éves szinten 700 ezer-1,2 millió hízott liba és 600-800 ezer hízott kacsa feldolgozására alkalmas. A májat, valamint a darabolt termékeket Franciaországba, Németországba, Belgiumba, Hollandiába, Romániába, Szlovákiába és Oroszországba exportálják, és jelentős piaci szereplők Japánban, Hongkongban, Tajvanon, valamint Kanadában. Megkezdték már az értékesítést Dél-Koreába és az arab piacokra is.

integrál2Varga szerint egyébként is magas a beruházási kedv – fotó: Újvári Sándor / MTI

Az idén fennállásának hetvenedik évfordulóját ünneplő Integrál Zrt. a baromfifeldolgozás mellett bolti kiskereskedelemmel és ingatlan bérbeadással is foglalkozik. A vállalkozásnak 450 dolgozója van. Beruházásokra 2000 óta összesen 2 milliárd 670 millió forintot fordítottak, ebből a baromfivágó üzemre 1,9 milliárd forintot költöttek. A kiskereskedelmet is folyamatosan fejlesztve, már üzletekkel rendelkeznek Kiskunfélegyházán, a környező községekben, Kiskőrösön és Solt városában. Élelmiszer-kiskereskedelmi tevékenységét a vállalat a Coop üzletlánc keretében, az Alföld Pro-Coop régió tagjaként folytatja.

Az Integrál Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele 2015-ben 10,375 milliárd forint, míg az előző üzleti évben 10,451 milliárd forint volt. Az árbevétel nagyobb része exportból származik, 2015-ben ez 5,869 milliárd forintot, az előző évben pedig 5,857 milliárd forintot tett ki. A vállalat adózott eredménye tavaly 129 millió forint, míg 2014-ben 84 millió forint volt.