A napenergia ipara világszerte fellendülőben van. Ázsiában két ország, India és Kína egymásnak adogatják a “világ legnagyobb napelem farmja” címet. Azonban a napenergiánál – meg úgy általánosságban a megújuló energiáknál – az egyik legfontosabb kérdés, hogy a technológia mennyire hatékony. Japánban néhány kutató most megdöntötte ennek a világrekordját.

solarÁllítólag minden eddiginél hatékonyabb – fotó: Business Wire

Még a Trump adminisztráció alatt is folyamatosan növekszik a megújuló energia, azon belül pedig a napenergia ipara. Sokkal több energiát tudnak a Napból nyerni, mint a szénből, ráadásul sokkal olcsóbban. Sokkal több embert foglalkoztat a napenergia ipara az USA-ban, mint a széné, ráadásul a napenergia ára folyamatosan csökken. Ez főként az újonnan megjelenő farmoknak és a panelek hatékonyságának köszönhető.

A napelemek hatékonysága is évről évre egyre jobb, most pedig egy Japán vállalat munkatársai elkészítették az eddigi leghatékonyabb panelt. A Kaneka csapata tényleg kitett magáért, és elérték a napelemek 26,6 százalékos hatékonyságát. "A szilikon napelemek fotonkonverziójának növelése elengedhetetlen az ipar előremozdításában. Ezzel segíthetünk tovább növelni a napelemek hatékonyságát és az ipar növekedését." – monda a csapat.

A vállalat első számú célja, hogy a jelenlegi technológián javítson. A panelek szilikon rétegét csökkentik minimálisra, és ezzel sokkal kisebb rétegen kell keresztülhatolnia a fotonoknak, ahol az energia jelentős része elvész. Még pár javítással sikerült a begyűjtött energiát maximalizálni, és ezáltal elérték a jelenlegi világrekord 26,6 százalékos eredményt. Persze voltak már más megoldások, és újítások is, amivel még hatékonyabban lehet a Nap energiáját gyűjteni, de azok egyelőre túl drágák, vagy más akadály áll az utukban, hogy elterjedjenek és nagy mennyiségben lehessen őket használni.

A hatékonyság növelésével az energia ára tovább zuhan. A gyártás is folyamatosan gyorsul, aminek köszönhetően a panelek ára is esni fog, így hamarosan már nem is lesz akkora beruházás egy napelem, mint korábban volt, ráadásul sokkal hamarabb be is hozhatja majd az árát. 2016-ban a napenergia globális kapacitása megduplázódott, ezeknek az újításoknak köszönhetően ezt akár hónapok alatt is elérhetjük majd.