A megújuló energiaforrásból származó villamos energia termelésére vonatkozó új magyar támogatási program összhangban áll az uniós állami támogatási szabályokkal és jóváhagyta annak bevezetését.

solarÍgy talán egy kicsit jobban megéri telepíteni őket – fotó: iStock

A 45 milliárd forint (körülbelül 146 millió euró) éves költségvetésű METÁR program kötelező átvételi támogatás vagy árprémium formájában nyújt állami támogatást. A kötelező átvételi támogatás a kis (0,5 MW alatti teljesítőképességű) létesítményekre és mintaprojektekre korlátozódik, az igénylés részletei, az aktuális átvételi árak és zónaidők a MEKH honlapján érhetők el.

A 0,5 MW feletti teljesítőképességű létesítmények a villamos energia piaci árán felül prémium támogatásban részesülnek, így a létesítmények a piac jelzéseit is követik. Az 1 MW alatti erőművek esetén (a szélerőműveket kivéve) a prémium típusú támogatásra való jogosultságot a MEKH-től igényelhető. Az 1 MW feletti teljesítőképességű erőművek esetében a prémium meghatározása és a kedvezményezettek kiválasztása versenyeztetéses ajánlattételi eljárásban történik.

A Bizottság megállapította, hogy a program segíteni fogja Magyarországot a megújuló energiaforrások arányának növelésében és az energetikai állami támogatásokról szóló 2014. évi bizottsági iránymutatásnak megfelelően elősegíti az ilyen típusú villamos energia piaci integrációját, miközben korlátozza a verseny állami támogatás okozta torzulásait.