Új székházat épít a Mol-csoport a fővárosban, a Kopaszi-gáton, a Mol Campus a régió legmodernebb, legkorszerűbb és leginnovatívabb irodaháza lesz – mondta Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

m01Az új székház látványterve – fotó: Dbox

Az új székház két egységet foglal magába, egy toronyépületet, amelynek magassága 120 méter, és egy úgynevezett alacsonyabb pódium épületet, amelynek magassága 30 méter lesz. Az székházban mintegy 2500 munkahelyet alakítanak ki, a fejlesztési terület bruttó mintegy 83 ezer négyzetméter, az irodák összterülete pedig mintegy 54 ezer négyzetméter lesz. Hozzátette: az épület alapkövét jövőre teszik le, és várhatóan 2020-ra készül el, ám a beköltözés előreláthatólag 2021-ben történik majd meg.

Az elnök-vezérigazgató az építési költségekről nem nyilatkozott, mint mondta, a projekt még nagyon a kezdetén tart. Elmondta, a székház a Mol tulajdonában álló telken épül fel, és a Mol 2030-as stratégiájával összhangban döntöttek róla. Hozzátette, a dolgozókat középpontba állító székház – hasonlóan a cég immár két évtizedes úttörő tevékenységéhez – kilép a tradicionális keretekből és a leginnovatívabb munkakörnyezetet hozza Magyarországra.

A világ legelismertebb építészirodái között számon tartott Foster + Partners által megálmodott épület a fejlődés, a modern szemlélet és az egység szimbóluma lesz Budapest látképében – húzta alá. Az épület megvalósításában az építésziroda magyarországi partnere a FintaStúdió lesz.

Az épület tervezésekor és kivitelezésekor is az egyik legfontosabb szempontként alkalmazzák a fenntarthatóságot, és az emberbarát megoldásokat. Ezért lesznek az épületben nemcsak kertek, hanem közösségi terek is, amelyeket nemcsak a cég munkatársai, hanem mások, a városlakók is látogathatnak. A campus tetején kialakítandó kilátóteraszról például bárki megcsodálhatja majd Budapestet madártávlatból. A földszinten egyebek mellett kávézó, bolt, baba-mama szoba és kiállítótér, valamint egyéb kényelmi szolgáltatások várják majd a látogatókat.

Az elnök-vezérigazgató elmondta, a székház kompromisszumok nélkül épül fel, kompromisszummentes lesz a tervezés, a kivitelezés és a technológia. A legjobb szakemberekkel dolgoznak együtt, és a legjobb minőségű anyagokat használják fel, és nem kötnek kompromisszumot a környezetvédelmi kérdésekben sem – tette hozzá. "Közép-Európa legjobb irodakörnyezetét hozzuk létre" – foglalta össze Hernádi Zsolt.

Nigel Dancey, a Foster + Partners vezető tervezője arról beszélt, hogy ez a projekt mérföldkő, nemcsak a Mol, hanem Budapest számára is. Óriási kihívást jelentett, hogy az épület egyszerre feleljen meg a vállalat igényeinek és a legmagasabb fenntarthatósági kritériumoknak, valamint méltó legyen környezetéhez. Közölte, ma már sokkal inkább a közös munka, és a folyamatos együttműködés a fontos egy munkakörnyezet kialakításakor.