Szijjártó Péter kiemelte, hogy a liechtensteini vállalat 120 országban van jelen, így jelentős siker, hogy Magyarországot választotta új gyára helyszínéül.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Takács Gyula, a Hilti Szerszám Kft. ügyvezető igazgatója beruházásbejelentő sajtótájékoztatóra érkezik a minisztériumban - Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Felidézte, hogy a HILTI az egyik első külföldi vállalat volt Magyarországon, amely még a rendszerváltoztatás előtt beruházást hajtott végre Kecskeméten.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy minden eddiginél élesebb a beruházásokért folyó verseny a világban. Mint mondta, ennek a versenynek Magyarország az egyik legnagyobb nyertese. A HILTI beruházásának bejelentése a nyolcadik ebben az évben - tette hozzá.

Szijjártó Péter a hosszú távú nemzetközi versenyképességet megalapozó beruházásnak nevezte a HILTI fejlesztését.

Hangsúlyozta, hogy a vállalat a magyar gépipar egyik fontos tagja. Jelentős szerepe volt abban, hogy 2019-ben a gépipar 11 százalékkal nőtt Magyarországon, és tavaly is fenntartotta ezt a szintet. Az ágazat november végéig 16 ezer milliárd forintos termelési értéket állított elő, ami gyakorlatilag megegyezik az előző év azonos időszakáéval.

A magyar gépipar termelési értékét tehát nem csökkentette érdemben a világjárvány, ami a gépiparban érintett cégek beruházásai nélkül nem így történt volna - fejtette ki Szijjártó Péter.

Takács Gyula, a HILTI Szerszám Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a multinacionális vállalat termékeivel főként az építőiparban dolgozóknak kínál professzionális, rendszerszintű megoldásokat. A HILTI-nek nyolc gyára van világszerte, Kecskeméten 12 ezer négyzetméteren több mint háromezer terméket állítanak elő, a gyár több mint 300 szakembert foglalkoztat. Az új telephelyen a szerszámgyártást kiegészíti a nagy teljesítményű professzionális rendszerek szerelése, majd várhatóan a rendszerek alkatrészeinek gyártása.

Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere hangsúlyozta: a HILTI a város egyik legrégebbi külföldi munkáltatója, amely tudáscentrikus megközelítésével segít az egyik legfontosabb cél elérésében, a kecskeméti fiatalok otthon tartásában és kiemelkedő szakemberek kecskeméti letelepítésében.

Mint mondta, Kecskemét az utóbbi években kiemelt helyszíne lett az országban folyó innovatív fejlesztéseknek, és a folyamat a jövőben is folytatódik.