Állami támogatással 3,3 milliárd forintos kötöttpályás közlekedés digitalizációját támogató projekt fejlesztésbe kezd Budapesten a Siemens Mobility.

Ludvig László, a Siemens Mobility Kft. vezérigazgatója a cég beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban - Fotó: Soós Lajos / MTI

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a Siemens Mobility beruházása is bizonyítja, hogy a vezető világcégek már nemcsak a termelésüket, hanem a fejlesztési részlegeiket is egyre gyakrabban telepítik Magyarországra.

A kormány 816 millió forinttal járul hozzá a beruházáshoz - közölte a miniszter, majd hozzátette, hogy a beruházásösztönző programban tavaly csaknem másfélezer vállalat vett részt, a kivitel értéke pedig elérte a 104 milliárd forintot, de legalább ilyen fontosnak tartja, hogy a válság ellenére teret nyertek a magas hozzáadott értéket alkotó, fejlett technológiát hasznosító tevékenységek.

A Siemens Mobility vezérigazgatója a sajtótájékoztatón ismertette, hogy a bővítés előtt álló budapesti részleg vasúti szoftvereket készít, és jelenleg 30 projekten dolgozik. Ludvig László közölte, hogy az állami támogatás három fejlesztésben hasznosul.

A járművezetőket támogató információs rendszer fejlesztése hozzájárulhat ahhoz, hogy vasúti közlekedés vezető nélkül is működhessen. Az üzembiztonságot támogató diagnosztikai rendszerek a meghibásodásokat jelzik előre. A harmadik fejlesztés a vasúti infrastruktúra egységes, integrált tervezhetőségét segítheti.

A vezérigazgató elmondta, hogy a cégcsoporton belül erős volt a verseny a beruházásért. A Siemens számára Magyarország kiemelkedően fontos partner, ezért jelentős szerepet szán az itteni szakembereknek, vállalkozóknak, beszállítóknak.

A német Siemens több vállalatot is működtet Magyarországon. A Siemens Mobility Kft.-t 2017-ben alapították. A cég a legutóbbi, 2020. szeptemberrel zárult üzleti évében 24,4 milliárd forint forgalmat ért el, túlnyomórészt belföldi értékesítésből. Előzőleg 19,5 milliárd forint volt a forgalmuk. Az adózott eredmény 577 millió forintról 1,846 milliárd forintra nőtt az utóbbi két üzleti év során.

Frissítés (Siemens Mobility Sajtóközlemény):

A vasút a közlekedés gazdaságos, biztonságos és környezetkímélő módozata, de e versenyelőny jövőbeni megtartásához élnie kell a legkorszerűbb technikai vívmányok biztosította új lehetőségekkel. A Siemens mindig is élen járt a korszerű megoldások alkalmazásában, így az utóbbi időben a fejlesztései a digitalizáció és az IoT („dolgok internete”) irányába fordultak. Magyarországon is létesült egy olyan fejlesztő központ, amelynek munkatársai olyan jövőbemutató termékek, műszaki megoldások fejlesztésében vesznek részt, melyekkel vasútjainkon a következő 5-10 évben találkozhatunk majd.

A támogatott projekt keretében az alábbi megoldások fejlesztésére kerül sor:

  • Járművezetőt támogató információs rendszerek és asszisztensek, melyek segítségével megvalósítható a járművek autonóm működésének különböző szintjei akár a teljesen autonóm, járművezetőt sem igénylő üzem is (t.i. Grade of Autonomy besorolás szerinti GoA-4 szint).
  • Az üzembiztonságot és megbízhatóságot fokozó diagnosztikai rendszerek, melyek széleskörű integrált adatgyűjtéssel és elemzéssel érik el, hogy a karbantartási munkák optimális módon előre tervezhetőek legyenek, és az esetleges meghibásodások minél kisebb fennakadást, esetleg veszélyhelyzetet okozzanak a vasútüzemben.
  • A vasútüzem rugalmas konfigurálhatóságát lehetővé tevő mérnöki rendszerek, melyekkel egyrészt a teljes vasúti infrastruktúra egységes szerkezetben, integráltan tervezhető, másrészt a szabványos interfészek alkalmazásával egy teljesen heterogén járműpark egységes és rugalmas konfigurálása érhető el.