A vállalat csatlakozott a Science Based Targets kezdeményezéshez (SBTi), amely az emissziók csökkentésére helyezi a hangsúlyt az elnyelés helyett, és az elkövetkező hónapokban meg kívánja fogalmazni a megfelelő klímastratégiát.
Ahhoz, hogy a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fokon belül tartsuk, a szén-dioxid-kibocsátást 2030-ig fel kell felezni, majd 2050-re nullára kell csökkenteni. Ezzel a céllal a SBTi önkéntes alapokon nyugvó vállalati klímavédelmi célokat segít meghatározni a tudományos eredmények alapján. "Jelenleg egy csoportos klímastratégián dolgozunk, amely meghatározza a nettó nullára vezető úton az egyes időszakokra vonatkozó specifikus célokat" - mondja Dr. Manfred Jagiella, az Endress+Hauser fenntarthatóságért felelős vezetőségi tagja.
A szénlábnyom alapja a fenntarthatósági stratégiának.

EH_2023_sustainability_2.jpg
Az Endress+Hauser évek óta kiemelt figyelmet fordít az energiatakarékosságra az új épületek építésekor, sok helyen megújuló energia felhasználására és elektromos járművek használatának előmozdítására. "Konzisztensen szeretnénk követni ezt az utat, különösen, mivel minden oldalról növekszik a követelmény" - hangsúlyozza Julia Schempp. Az Endress+Hauser Vállalati Társadalmi Felelősségvállalási Tisztviselőjeként ő vezeti a klímastratégiát, valamint más ökológiai, etikai és társadalmi kérdésekben történő fejlesztéseket. Ebben a munkában a globális hálózatban lévő kollégáira is számíthat.

Az Endress+Hauser első lépésként 2022-ben mérette meg szénlábnyomát a GHG Protocol szerint, ami egy nemzetközi szén-dioxid-mérési szabvány. E cél érdekében kiértékelték a közvetlen és közvetett kibocsátási források (1. és 2. kör) kulcsfontosságú adatait. A szállítási lánc mentén történő kibocsátások (3. kör) még folyamatban vannak. 2021 óta az Endress+Hauser részt vesz a világ legnagyobb vállalati környezetstratégiára vonatkozó kezdeményezésében, a Carbon Disclosure Projectben (CDP).
A fenntarthatósági tevékenységek kiterjednek a beszállítói láncra is.
Az Endress+Hauser szándéka, hogy a klíma- és fenntarthatósági célokat a vállalatcsoport egészére kiterjedően szabványosított üzleti folyamatok révén valósítsa meg.

EH_2023_julia_schempp.jpg

Julia Schempp

A világszerte tevékenykedő vállalat figyelemmel kíséri beszállítói láncát is. Julia Schempp az idén januártól emberi jogi tisztviselőként is tevékenykedik. Egy emberi jogi és környezeti kockázatkezelési rendszert vezettek be annak érdekében, hogy a vállalaton belül és a beszállítókkal szemben időben azonosítsák és elkerüljék a kockázatokat.
Az intézkedések közé tartozik egy bejelentő rendszer a emberi jogi vagy környezeti visszaélésekkel kapcsolatban, amelyet az Endress+Hauser weboldalán keresztül érhetnek el. A munkavállalók, üzleti partnerek és harmadik felek itt jelenthetik be a lehetséges jogsértéseket, szükség esetén névtelenül, amelyeket aztán függetlenül vizsgálnak meg. Ez megfelel a német Beszállítói Lánc Ellenőrzési Törvényének és a Svájci Rendeletnek az Együttműködési Területekről Származó Ásványok és Fémek Ellenőrzésével és Átláthatóságával Kapcsolatos Előírásának ajánlásainak.
Ügyfél fórum a folyamatipar fenntartható átalakításáról.
"A gazdasági siker összekapcsolása a társadalmi cselekvéssel és az ökológiai felelősséggel a vállalat megalapítása óta jellemzi az Endress+Hauser-t" - hangsúlyozza a vezérigazgató, Matthias Altendorf. Szerinte a cég jó úton halad ebben az értelemben. Fontos mutatószámnak tekinti az EcoVadis fenntarthatósági rangsorban elfoglalt helyét. Az elmúlt évben az Endress+Hauser ismét 76 pontot ért el a felmérésen, ami a maximális 100-ból. Ez a vállalatot az összehasonlító csoport legjobb százalékos részébe helyezte, és platina státuszt szerzett, ami a legmagasabb elismerési szintet jelenti.
A vállalat a fenntartható folyamatipar átalakításáról szóló témát az Endress+Hauser Global Fórumon is kiemeli, amely 2023. június 26-28. között kerül megrendezésre Baselben. A csoport 70. évfordulóját arra használja fel, hogy több mint 1000 ügyféllel, partnerrel és szakértővel vitassák meg a fenntartható döntésekkel kapcsolatos betekintéseket. Matthias Altendorf szerint "hiszünk abban, hogy része vagyunk a megoldásnak, nem pedig a problémának".